Publiceret 01.04.2017

NYFUNDEN FLUGTVEJ SKABER SAMMENHÆNG MELLEM AROS OG KUNSTHAL AARHUS

En gammel flugtvej fra Aarhus Arrest er fundet i forbindelse med renoveringen af Domhuset. Tunnellen – som får navnet Kunst-passagen – er blevet udgravet af fanger i forbindelse med 2. Verdenskrig, hvor danske modstandsfolk blev taget til fange af besættelsesmagten.
 
"Udbrydertrangen kender de fleste kunstnere, og den oplevelse vil vi gerne have, at publikum også får" udtaler kunstfaglig direktør,  Jacob Fabricius, i Kunsthal Aarhus.

For at også familier bliver nysgerrige efter at tage turen, bliver skulpturen BOY (af Ron Mueck) geninstalleret på sin gamle plads, og tunnelåbningen udgår fra BOY's numse. I de sidste tre måneder er den gamle tunnel blevet afstivet og er nu klar til brug i Påsken.

"Vi samarbejder allerede om udstillingerne såsom efterårets succesudstilling Watched! og vores filmprogram. Jeg forventer mig meget af den nye tunnel og regner med, at den kommer til at tiltrække næsten lige så mange publikummer som Your Rainbow Panorama af Olafur Eliasson, siger Jacob Fabricius.
 
Også kunsthallens administrative direktør Iben Mosbæk er begejstret: “Mange jyder bliver glade, når de finder ud af, at entreen er gratis, hvis man går fra Kunsthal Aarhus til ARoS. Det gælder desværre ikke den anden vej – endnu!".
 
Udgravningen af tunnellen er støttet af og en del af 2017-fejringen. For at bibringe oplevelsen en kunstnerisk kvalitet er tunnellen oplyst med værker af James Turèll, der også laver ARoS' store udgravning ud mod Musikhuset – måske der også kan opstå endnu et spændende samarbejde på den baggrund?! Tunnellen og udsmykningen har kostet ca. 32 millioner kr., en tiendedel af den sphere, Turèll forbereder til ARoS. Projektet er desuden støttet af Retten i Aarhus, og arbejdet er delvist udført af indsatte i Aarhus Arrest. Salget af det gamle hovedbibliotek dækker den anden halvdel af udgifterne til den nye tunnel. Undvigelsen finder sted 2. april, hvor der serveres kringle og champagne. Kunstneren og de involverede fanger vil være tilstede.