Jimmie Durham
Pagliaccio non son

Jimmie Durhams monumentale skulptur Pagliaccio non son (2011) (DK: Jeg er ikke en klovn) er en stor maghognitræstamme fra Congo, der oprindeligt blev importeret til Tyskland for at ende som træfinérsplanker til eksklusive lystyactskibe – men som skulptur har den fået nyt liv. Ved at udstille den i al sin enkelhed og imponerende fylde viser Durham, hvilken majestætisk skønhed træet har, og hvor tankeløst vi ofte behandler naturressourcer. Med værkets titel, Pagliaccio non son, giver Durham træet sin egen stemme og identitet. Træet udfordrer sin skæbne og insisterer på, at den er mere end blot en klovn. Pagliaccio non son demonstrerer derudover Durhams sorte og kritiske humor samt indsigt i de politiske og kulturelle diskurser, som former vores samfund og verdensbillede.

Jimmie Durham er en amerikansk kunstner, performer, digter og aktivist, der arbejder med naturlige og kunstige materialer i sin kunstpraksis. Han er især optaget af de indlejrede kvaliteter i objekter, som gennem tiden er blevet anvendt som værktøj: træ, sten, knogler, jern og glas. Gennem sine undersøgelser af disse objekter fremviser Durham den vestlige verdens fordomme og antagelser og præsenterer alternative, ikke-vestlige måder at anskue verden på.

Jimmie Durham (f. 1940) bor og arbejder i Berlin, Tyskland og i Napoli, Italien. Han modtog i 2019 Venedig Biennales Guldløve for sin livslange kunstneriske indsats. Han har blandt andet udstillet på The Whitney Biennial (New York), documenta IX (Kassel), The Institute of Contemporary Arts (London), Muhka (Antwerpen) og Palais des Beaux-Arts (Bruxelles).

Støttet af

Foto: Malte Riis, Kunsthal Aarhus, 2019
Foto: Malte Riis, Kunsthal Aarhus, 2019
Foto: Malte Riis, Kunsthal Aarhus, 2019
Foto: Malte Riis, Kunsthal Aarhus, 2019