Museum for fremtiden: ‘Eddikemødrenes queer fremtider’ kunstnerduo Studio ThinkingHand i samtale med Anders Thrue Djurslev

Fri entré
Studio ThinkingHand: Vita . Necro . Vita (2022). Foto: David Stjernholm.
Studio ThinkingHand: Vita . Necro . Vita (2022). Foto: David Stjernholm.

Billedkunstnerne Rhoda Ting og Mikkel Dahlin Bojesen fra Studio ThinkingHand fortæller om deres kunstneriske praksis og installationsværk i Museum for fremtiden i samtale dramaturg, kurator og ph.d.-stipendiat Anders Thrue Djurslev.

Gennemsigtige kar er fordelt i rummet. Bag akrylkarrenes overflader anes nogle sammenfoldede, gullige skabninger. En slags sammenfaldne, organiske lærreder. De består af en symbiotisk kultur af bakterier og gærceller (SCOBY), også kaldet eddikemor. Fra karrene rejser skabningerne sig som våde, lugtende, levende søjler. Som sådan stiller de spørgsmålstegn ved de bærende strukturer, der manifesterer sig som grundlæggende modsætninger i vores forståelse af verden: kultur og natur, industrielt og organisk, dødt og levende.

Studio ThinkingHands installation i Museum for fremtiden er en iteration af kunstnerduoens fortløbende undersøgelse af SCOBY eller eddikemor under titlen Vita . Necro . Vita (2019-). Undersøgelsesmaterialet er abjekt: Det lader sig vanskeligt bestemme som hverken levende eller dødt, industrielt restprodukt eller ny art, subjekt eller objekt. Som et levende, ukønnet affaldsmateriale undersøger og demonstrerer Studio ThinkingHands eddikemødrenes agens i udstillingsrummet i et forsøg på at give plads og stemme til andre end menneskelige livsformer.

Vita . Necro . Vita (2019-) er et af de tre kunstværker, der præsenteres i Museum for fremtiden. I denne samtale med udstillingens kurator, dramaturg og ph.d.-stipendiat ved Aarhus Universitet Anders Thrue Djurslev, fortæller Studio ThinkingHand om duoens arbejde med levende livsformer og en ny queer naturforståelse, samt hvordan det som billedkunstnere er at opleve sit værk blive en del af en iscenesættelse, som det er tilfældet i den iscenesatte udstilling, Museum for fremtiden.

Samtalen er en del af Kunsthal Aarhus dialogrække om fremtid i samtidskunsten, støttet af Statens Kunstfond.

Museum for fremtiden er en co-produktion mellem Kunsthal Aarhus, Sort/Hvid og Aarhus Teater, som åbner i Kunsthal Aarhus den 31. august – 24. september. Udstillingen opleves i mindre grupper hver dag med begyndelse kl. 15, 16, 17, 18 og 19. Oplevelsen varer en time. Billetter kan købes gennem Aarhus Teater på aarhusteater.dk.