Kunsthal Aarhus, der ligger i hjertet af Aarhus, blev grundlagt i 1917. Med fokus på samtidskunsten præsenterer Kunsthal Aarhus skiftende udstillinger af både danske og internationale kunstnere i de 1.000 kvadratmeter gallerirum, som er til rådighed. Kunsthallen arbejder med hele spektret fra nye talenter til etablerede kunstnere og har for eksempel tradition for at præsentere Det Jyske Kunstakademis afgangsudstilling.
De seneste år har Kunsthal Aarhus åbnet dørene til soloudstillinger af blandt andre: Maryam Jafri (No Lithium, No Work, 2023), Simon Dybbroe Møller (Hypnic Jerk, 2023), Nathalie Du Pasquier (paintings of things. paintings as objects, 2023), Kirstine Roepstorff (G[r]AIN, 2022), Sammy Baloji (Other Tales, 2020), Sondra Perry (A Terrible Thing, 2019), Sidsel Meineche Hansen (End-user, 2018), Thomas Hirschhorn (Pixel-collage, 2017), Otobong Nkanga (The Encounter That Took A Part of Me, 2017), og Berlinde De Bruyckere (Embalmed, 2017).
Der har også været en række gruppeudstillinger som for eksempel: Minimalism-Maximalism-Mechanissmmm (2022), GO EXTREME (2021), Grave Monuments (2021), Post Institutional Stress Disorder (2018-19), DUMP! Multispecies Making and Unmaking (2015) og Systemics (2013-14).
Kunsthal Aarhus bringer kulturelle fællesskaber sammen og engagerer sig i nationale og internationale debatter og tendenser. Herigennem har Kunsthal Aarhus skabt nye rum for kunstnerisk udfoldelse, engageret sig i et bredere publikum, styrket den regionale kunstscene og været med til at skabe debat i både kunstneriske og akademiske sammenhænge. Kunsthal Aarhus spiller således en væsentlig rolle i det danske kulturliv i kraft af sin evne til at etablere samarbejder lokalt, nationalt og internationalt.
Kunsthal Aarhus har etableret internationale partnerskaber ved blandt andet at samarbejde med: Art Sonje Center (Seoul), KW Institute for Contemporary Art (Berlin), BOZAR Center for Fine Arts (Bruxelles) og Castlefield Gallery (Manchester). På landsplan har Kunsthal Aarhus arbejdet med Statens Museum for Kunst (København), Brandts Kunstmuseum (Odense) og Kunsthal Charlottenborg (København). Lokale samarbejder tæller blandt andre Aarhus Universitet, Det Jyske Kunstakademi, Kunstnernes Påskeudstilling, Aarhus Billedkunstcenter, Malt Air, ARoS, Godsbanen og Moesgaard Museum. Derudover samarbejder Kunsthal Aarhus med nationale festivaler som CPH:DOX (København) samt dem, der finder sted i den lokale region.
Kunsthal Aarhus er liggende i en fredet bygning, der indtil 2012 var kendt som Aarhus Kunstbygning. Bygningen er oprindeligt tegnet i 1916 af arkitekten Axel Høeg-Hansen. Den gennemgik en række arkitektoniske ombygninger i løbet af 1990'erne og 2000'erne og det senere arbejde er udført af C.F. Møller, som er et af Skandinaviens førende arkitektfirmaer.
Kunsthal Aarhus er en selvejende institution, som hvert år indsamler 70% af midlerne til drift og kunstneriske programmer. Det er kun muligt takket være den generøse støtte af offentlige legater fra Aarhus Kommune og Statens Kunstfond samt private legater fra større danske fonde.