Profil og historie

Kunsthal Aarhus blev grundlagt i 1917 af Aarhus Kunstforening og er en af de ældste institutioner for billedkunst i Danmark og i Europa.

Kunsthal Aarhus udvikler og promoverer kunstneriske programmer i traditionelle rammer, men fungerer også som platform for visuelle oplevelser skabt via forskningsbaserede, deltagende og tværfaglige eksperimenter. I løbet af årene har Kunsthal Aarhus gennem projekter, som er udført efter høje professionelle standarder, etableret sig som et markant nationalt og internationalt udstillingssted for samtidskunst.

De seneste år har soloudstillinger af etablerede danske og internationale kunstnere i Kunsthal Aarhus omfattet: Kirstine Roepstorff (G[r]AIN, 2022), Sammy Baloji (Other Tales, 2020), Sondra Perry (A Terrible Thing, 2019), Sidsel Meineche Hansen (End-user, 2018), Thomas Hirschhorn (Pixel-collage, 2017), Otobong Nkanga (The Encounter That Took A Part of Me, 2017), og Berlinde De Bruyckere (Embalmed, 2017)). Der har også været en række gruppeudstillinger som for eksempel: Grave Monuments (2021), Post Institutional Stress Disorder (2018-19), DUMP! Multispecies Making and Unmaking (2015) og Systemics (2013-14).

Nuværende og tidligere samarbejdspartnere

Kunsthal Aarhus spiller en væsentlig rolle i det danske kulturliv i kraft af sin evne til at etablere samarbejder lokalt, nationalt og internationalt.

I de seneste par år har Kunsthal Aarhus udvidet vores internationale partnerskaber ved blandt andet at samarbejde med: Art Sonje Center (Seoul), KW Institute for Contemporary Art (Berlin), BOZAR Center for Fine Arts (Bruxelles) og Castlefield Gallery (Manchester). På landsplan har Kunsthal Aarhus arbejdet med Statens Museum for Kunst (København), Brandts Kunstmuseum (Odense) og Kunsthal Charlottenborg (København). Lokale samarbejder tæller blandt andre Aarhus Universitet, Det Jyske Kunstakademi, Kunstnernes Påskeudstilling, Aarhus Billedkunstcenter, Malt Air, Jyllands-Posten, ARoS, Godsbanen og Moesgaard Museum. Derudover samarbejder Kunsthal Aarhus med nationale festivaler som CPH:DOX (København) samt dem, der finder sted i den lokale region.

Kunsthal Aarhus bringer lokale kulturelle fællesskaber sammen og engagerer sig i internationale debatter og tendenser. Herigennem har Kunsthal Aarhus skabt nye rum for kunst, engageret sig i et bredere publikum, styrket den regionale kunstscene og været med til at skabe debat i både kunstneriske og akademiske sammenhænge.

Bygningen

Kunsthal Aarhus er beliggende i en fredet bygning i hjertet af Aarhus. Indtil 2012 var stedet kendt som Aarhus Kunstbygning. Bygningen er oprindeligt tegnet i 1916 af arkitekten Axel Høeg-Hansen. Den gennemgik en række arkitektoniske ombygninger i løbet af 1990'erne og 2000'erne og det senere arbejde er udført af C.F. Møller, som er et af Skandinaviens førende arkitektfirmaer. I dag rummer bygningen 1.000 kvadratmeter gallerirum.

Støtte

Kunsthal Aarhus er en almennyttig fond, som hvert år indsamler 70% af midlerne til drift og kunstneriske programmer. Det er kun muligt takket være den generøse støtte af offentlige legater fra Aarhus Kommune og Statens Kunstfond samt private legater fra større danske fonde.

Støttet af