person – i bevægelse: Performativ samtale

Fri entré

I Kunsthal Aarhus vil kunstfilmen person (Marie Thams, 2022) kunne opleves i café-området mellem den 11. maj-16. juni 2023.
Filmværket kan opleves i Kunsthal Aarhus åbningstider: tirsdag-onsdag 11.00-18.00, torsdag 12.00-20.00, fredag 12.00-18.00, lørdag og søndag 11.00-17.00.

Fjerde performative samtale i projektet sker på Kunsthal Aarhus den 11. maj kl. 17.00-19.00 med Caspar Eric, Moussa Mchangama, Ehm Eg Miltersen og Marie Thams modereret af Rebekka Elisabeth Anker-Møller.

Det er gratis at deltage, men vi anbefaler at sikre sig en plads ved at booke en gratis billet på Billetto.
➡ Tilmeld dig gratis her

Om projektet

Hvordan formes vi af sproget? Hvem dækker begrebet “vi” over? Hvem udfylder og udvikler vores fælles samfundsbærende institutioner? Og kan vi frisætte fordelingen af samfundsroller og magtstrukturer ved at udvide forestillingen om medborgerskab gennem sproget?

De spørgsmål er bærende for projektet person – i bevægelse, der med en publikation og en serie af interventioner på tværs af landet kalder på en frisættelse af køn, krop og magtfordeling i det danske sprog og samfund. Gennem udstilling og flerstemmige samtaler bidrager det rejsende projekt til en øget nuancering af herskende strukturer og forestillinger om krop, ligeværd og medmenneske – med et ønske om, at mangfoldighed og inklusion sikres i alle forsamlinger.

Projektet udfolder sig mellem oktober 2022 og juni 2023 på Rønnebæksholm i Næstved, Copenhagen Contemporary, Kunsthal Nord i Aalborg samt på Kunsthal Aarhus og tager form gennem kunstfilmen person af Marie Thams (2022) og performative samtaler med projektets medvirkende forfattere.

I kunstfilmen person undersøger Thams betegnelsen ”forperson” versus ”formand” og tager fat på, hvordan det kønnede ord føjer sig ind i en sproglig tradition, der er med til at fastholde begrænsende forestillinger om køn og fordelingen af roller i samfundet. Værket, der er udgangspunkt for hele projektet, sætter tematikken i et større perspektiv og rækker en hånd ud mod de kommende generationer, som dem, der har retten til at definere fremtidens sprog og eget råderum.

Marie Thams og Rebekka Elisabeth Anker-Møller

Projektet er initieret og udviklet af billedkunstner Marie Thams og kurator Rebekka Elisabeth Anker-Møller.

Rebekka Elisabeth Anker-Møller er freelance kurator med tilknytning hos SixtyEight Art Institute i København. Hun har en MA i Visuel Kultur fra Københavns Universitet (2013) samt i Kuratering fra Aarhus Universitet (2020). Anker-Møllers praksis fokuserer på nymaterialisme, sociale strukturer, køn og performativitet gennem udstillingsproduktion, filmdokumentation og research. Hun har flere års erfaring som kurator og har bl.a. co-drevet udstillingsstedet RØM samt kurateret og produceret udstillinger og events på Holstebro Kunstmuseum, Kunsthal Aarhus, Rønnebæksholm, Copenhagen Contemporary, VEGA og Thorvaldsens Museum.

Marie Thams er billedkunstner med uddannelse fra Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedkunstskoler (2011) og Goldsmiths, London (2009). Thams’ arbejde reagerer på aktuelle politiske og kulturelle strukturer og værdier, og udfolder sig om lyd-, tekstil- og videoinstallationer, film, performance og tekst. Hun har udstillet flere steder nationalt og internationalt, bl.a. på Kunsten Museum of Art Aalborg, Statens Museum for Kunst, Den Frie Udstillingsbygning, Vandrehallen Kunsthal, URBANEK (London), Milestone Institute (Budapest), ARKEN Museum for Moderne Kunst og Heartland Festival. I januar 2022 tiltrådte Thams dertil som forperson i Billedkunstnernes Forbund.

Medvirkende forfattere

De medvirkende forfattere skaber et vigtigt tværsnit mellem det litterære og det kunstneriske samt den aktuelle forskning og erhvervslivet – og er alle inviteret til at skrive en tale om emnet ud fra egen faglige og levede erfaring:

Ingrid Baraka og Naima Yasin, der står bag podcasten A Seat At The Table – Drude Dahlerup, kvinde- og kønsforsker, forfatter og professor emerita – Caspar Eric, digter – Ida Marie Hede, forfatter – Shëkufe Tadayoni Heiberg, forfatter, litteraturformidler, forlægger og oversætter – Merete Pryds Helle, forfatter – Liv Helm, teaterinstruktør og kunstnerisk leder v. Husets Teater – Nazila Kivi, kritiker, litteraturanmelder, ekstern lektor i kønsstudier og medstifter af magasinet Friktion – Moussa Mchangama, medstifter af rådgivning og forskningsplatformen In Futurum og tidligere forperson i Mino Danmark – Ehm Eg Miltersen, lingvist, forfatter og debattør – Cecilie Nørgaard, uddannelses- og kønssociolog og forfatter – Natalia Rogaczewska, direktør for Kvindeøkonomien og stifter af rådgivningsvirksomheden Værdbar – Elias Sadaq, forfatter og dramatiker – Marie Thams, billedkunstner.

Sammen med Gads Forlag arbejdes der på at samle talerne i en publikation i forlængelse af projektet.

Projektet er støttet af Statens Kunstfond, Beckett-Fonden, Knud Højgaards Fond, Aalborg Kommune, Næstved Kommune og Copenhagen Contemporary.

Billede: Still fra kunstfilmen person af Marie Thams, 2022.
Billede: Still fra kunstfilmen person af Marie Thams, 2022.