Elvin Flamingo
Collective Making 02, Part 2 / Ants’ Way

Kunsthal Aarhus præsenterer ANTS’ WAY, et banebrydende bio-kunstprojekt af den polske kunstner Jarosław Czarnecki (aka Elvin Flamingo). Projektet er planlagt til at vare indtil år 2034.

Idéen bag ANTS’ WAY, som også bærer titlen The Symbiosity of Creation, er at skabe et værk, der ikke blot er en kunstgenstand produceret af en enkelt skaber, men er en frembrydende kraft, der lever sit eget liv. Værket deltager, interagerer i en symbiose med dets ophavsmand, der bevidst afviger fra sin skaberposition og bliver en kompromisløs del af selve kunstværket som en helhed, hvor ingen enhed er suveræn. Værkets levetid er ikke begrænset til den periode, udstillingen varer; dets fremtid er sikret videre liv med kreativ integritet i mange år.

På linje med post-humanismen og ny-materialismen undermineres natur-kultur dualismen såvel som det klassiske skel mellem en kunstners værkproduktion og skabelsen uden menneskelig indgriben. Spøgefulde refererencer til den franske sociolog Bruno Latours “Aktør-Netværk Teori” (ANT) er ikke tilfældig, men bidrager med brugbar indsigt i, hvordan “skabelse” finder sted i et netværk af flere aktører.

Kunstneren forklarer nogle af tankerne bag projektet: “Ved at parafrasere Michel de Certeau og videre Michel Foucault er det indlysende, at min tankegang indenfor The Symbiosity of Creation's kontekst kun registrerer sporene af mere eller mindre bestemte skridt i et landskab, som har været beboet længe. På trods af dette ændrer projektet mig, og hvad jeg har tænkt. Jeg medskaber for at kunne ændre - ændre min tankegang, og for ikke længere at tænke, som jeg gjorde tidligere. I den forstand ændrer mit arbejde ikke kun mine tanker, men også min opfattelse af alt udenfor det narcissistiske og egoistiske “jeg”. Der er absolut ingen kompromisser i det, vi skaber sammen, og hver af os - superorganismerne og jeg - betyder intet hver for sig; vi eksisterer ikke uden hinanden som kunstværk. Vi har fundet en fælles dagligdag, som vi skaber sammen.

Projektet består af fire dele:
1. Reconstruction of Non-human Culture
2. Kingdom of the Shared Quotidian
3. Subterranean Struggle
4. After Humans. The Biocorporation

I kontekst af udstillingsserien COLLECTIVE MAKING (2015-2016) udpeger ANTS’ WAY andre skabelsessfærer, som udvider den forrige udstilling DUMP!. Her tilbyder de ikke-menneskelige aktører nye æstetiske muligheder for skabelse og gøren, hvor agentur og ejerskab inden for mainstreamkunstverdenen er udfordret i deres konservatisme. Kreativitet er her en frembrydende og uforudsigelig række af komplekse begivenheder og relationer, som giver plads til nye udtryk af kollektive former for handlinger i verden.

ELVIN FLAMINGO
(Jarosław Czarnecki) er født i 1967 i Pelplin, Polen. Han studerede ved Fakultetet for billedkunst og grafik ved Gdańsk kunstakademi (ASP) og modtog sin Master of Fine Arts i 2004. Hans kunstneriske debut i 2008, para-dokumentarfilmen Små rum vandt Gold Remi-prisen i Houston, USA. I 2012 vandt han Grand Prix på Gdańsk-kunstbiennalen med installationen To mænd og Sopot-skiltet. Han har modtaget stipendier og legater fra videnskabsministeriet (2014) og kulturministeriet (2015). I perioden 2011-2014 var han ph.d.-studerende i Workshop of Transdisciplinary Work ved Fakultet for Skulptur og Intermedia ved Gdańsk Kunstakademi (ASP), hvor han siden 2012 har fungeret som underviser. The Symbiosity of Creation (aka ANTS’ WAY) var hans ph.d.- afhandling og blev tildelt Kunstkritiker- og Redaktørprisen på WRO Media Art Biennale 2015 i Wrocław.

ANTS’ WAY er en del af COLLECTIVE MAKING (2015-2016), udviklet og kurateret af Joasia Krysa. Serien er støttet af Statens Kunstfond, Det Obelske Familiefond, Goethe-Institut Dänemark og Aarhus Kommune.

Udstillingen er skabt i samarbejde med WRO Art Center.

Fernisering: 2. oktober kl. 17-19 (dobbeltåbning med udstillingen do it)