2020
Det Jyske Kunstakademi

Hvert forår præsenterer Kunsthal Aarhus årets afgangsudstilling fra Det Jyske Kunstakademi. For besøgende er det en særlig mulighed for at opleve, hvad der rører sig på den spirende, professionelle kunstscene. I år er afgangsudstillingen præget af den verdensomspændende COVID-19-krise. Krisen har lukket landet, inklusiv dets uddannelsesinstitutioner, museer og kunsthaller. Også afgangsudstillingen er kraftigt påvirket af situationen og derfor gentænkt – det er ikke længere en traditionel udstilling i kunsthallens nedre gallerier, men derimod en udstilling, hvor værkerne kan opleves i vinduespartierne, og på ydermuren fra gårdspladsen i Kunsthal Aarhus.

Udstillingen har fået titlen 2020. En rammende titel til et år, som allerede er blevet langt mere end et årstal; 2020 er blevet en sindsstemning. Omskiftelighed og nye formater er blevet kendetegnende for udstillingen, ligesom det er blevet kendetegnende for foråret 2020.

De syv afgangsstuderende udstiller hver for sig i seks dage. Hver fredag fra 8. maj 2020 vil man derfor, hver uge i syv uger, kunne opleve en ny udstilling i kunsthallen. De syv udstillinger rummer alt fra malerier til videoværker til installationer.

Kunsthal Aarhus giver med udstillingen de dimitterede kunstnere professionel sparring og en institutionel platform, hvor vi viser deres værker. For mange af kunstnerne markerer det deres første møde med institutionens logik og struktur, samtidig med at de tilbyder et nyt blik på netop disse. Vi ser det som et særligt privilegium at få muligheden for at vise afgangsudstillingen og at samarbejde med de nye kunstnere, der er på vej videre i deres professionelle virke.

Udstillingen akkompagneres af to andre nye, unikke afgangstiltag: et særtillæg skabt af de dimitterede kunstnere i Århus Stiftstidende og muligheden for at overtage www.kunsthalaarhus.dk. Særtillægget indeholder en samtale mellem de studerende og debattør og radiovært Ayşe Dudu Tepe samt fantomtegninger af de studerendes værker. Forsiden på kunsthallens hjemmeside bliver hver uge overtaget af en af de syv dimittender med værker, der spiller sammen med de værker, man kan opleve i Kunsthal Aarhus.

Læs særtillægget her

Udstillingen er kurateret af Anna Weile Kjær.

Del 1. Luna Lund Jensen

I videoværket Jeg er en kniv i din strube, jeg er sværdet ved din side, jeg er tænderne omkring dig (2020) træder Luna Lund Jensens tegnede animationer frem i små passager

Del 2. Frederik Rønde Sørensen

Ofte findes der en næsten larmende stilhed på Frederik Rønde Sørensens lærreder. De fremstår som øvelser i, hvor smalt et koncept, der kan bære et maleri. Malerierne vibrerer i en konstant forhandling

Del 3. Eliyah Mesayer

Over en årrække har Eliyah Mesayer skabt en nation med navnet Illiyeen; en nation for statsløse, for de udvalgte og dem, der gerne vil være borger. Nye udstillingsrammer giver Mesayer muligheden

Del 4. Max Gam Iversen

Til 2020 har Max Gam Iversen udarbejdet naturbilleder bestående af en serie af landskabsmalerier og en ready-made skulptur. Maleriernes motiver er udflydende

Del 5. Martin Kogi

Martin Kogi udgår af dette års afgangsudstilling.

Del 6. Villiam Miklos Andersen

Villiam Miklos Andersen har med Umsteigemöglichkeit skabt et værk i tre hovedmoduler. Det første element, hvorfra de andre udspringer, er en bog udgivet til udstillingen.

Del 7. M.B. Pedersen

Kan en kunstnerisk handling være at kravle over et plankeværk på sin daglige vej til eller fra bussen?

Støttet af

Illustration af Line-Gry Hørup
Illustration af Line-Gry Hørup
Luna Lund Nielsen, 2020. Foto: Mikkel Kaldal
Luna Lund Nielsen, 2020. Foto: Mikkel Kaldal
Eliyah Mesayer, 2020. Foto: Mikkel Kaldal
Eliyah Mesayer, 2020. Foto: Mikkel Kaldal
Frederik Rønde Sørensen, 2020. Foto: Mikkel Kaldal
Frederik Rønde Sørensen, 2020. Foto: Mikkel Kaldal
Villiam Miklos Andersen, 2020. Foto: Mikkel Kaldal
Villiam Miklos Andersen, 2020. Foto: Mikkel Kaldal
Max Gam Iversen, 2020. Foto: Mikkel Kaldal
Max Gam Iversen, 2020. Foto: Mikkel Kaldal
M.B. Pedersen, 2020. Foto: Mikkel Kaldal
M.B. Pedersen, 2020. Foto: Mikkel Kaldal