DUMP! Multispecies Making and Unmaking
Aura (DK), Amy Balkin Et Al (US), Lothar Baumgarten (DE), Mabe Bethônico (BR), Bob Braine Mark Dion Alexis Rockman (US), Patty Chang (US), Delft University Of Technology (NL), Peter Fend (US), Fernando García Dory (ES), Jacqueline Goss (US), Tue Greenfort (DK), Henning Knudsen Anna Tsing (DK, US), Dana Sherwood (US), Åsa Sonjasdotter (DK), Spurse (US), Kidlat Tahimik (PH), Cecilia Vicuña (CL), Paweł Wojtasik (US), The Yes Men (US), Elaine Gan (US), Steven Lam (US), Sarah Lookofsky (US)

COLLECTIVE MAKING-serien i Kunsthal Aarhus præsenterer ny udstilling kurateret af Elaine Gan, Steven Lam og Sarah Lookofsky.

DUMP! forener kunstnere, videnskabsmænd og organismer for at udforske de samarbejder på tværs af arter, der finder sted i modernitetens slipstrøm og som opstår i industriskabte ruiner. DUMP! anfægter besungne ideer om produktion og opfindelse, der dominerer samtidens diskurs, og skaber i stedet en arena for affald, forældelse og nedbrydning, hvor pleje og samspil kan tage form, og hvor kompost forvandles til kompositioner.

DUMP! opløser ikke alene skellet mellem natur og kultur, udstillingen værger sig samtidig mod en opdeling mellem kunst og videnskab; kunstinstitutionen og det naturhistoriske museum samt mellem forståelse og undren. Ved at vise skabninger af såvel mennesker som ikkemennesker sammen opfordrer DUMP! til nye måder at se, beskrive, skabe og leve i forurenede omgivelser.

Med inspiration fra Lucy Lippard - selvudnævnt “indsamler” af udstillinger - samt fra affaldsbunker og det liv, der gærer og florerer i dem, vil udstillingen fortsætte med at akkumulere igennem sin varighed.

Udstillingen er placeret i og mellem to steder: Kunsthal Aarhus og Søby Brunkulslejerne - et tidligere minelandskab med forurening, affald, og hvor samspil mellem forskellige livsformer alligevel er i gang. Begge steder vil favne projekter, forslag, artifakter og koncepter, som er indsamlet ud fra to overlappende kriterier, som udgør udstillingens DNA og organiseringsprincipper:

UNMAKING MAKING:
Der er en utopisk og næsten naiv fejring af den kreative skaber i vor krisetidsalder - en heroisk figur, som politikere og regeringer opstiller som bannerføreren for økonomisk opsving og bæredygtighed. DUMP! foreslår derimod, at produktionens forførelse, som inden for kunsten ligeledes ofte sker uafprøvet, på truende vis underbygger en teknopositivistisk og neoliberal logik, der har accelereret den ruinagtige ophobning, som truer kriterierne for, at kollektivt liv overhovedet kan finde sted.

MULTISPECIES COLLABORATION [SAMARBEJDE PÅ TVÆRS AF ARTER]:
Den miljømæssige krise, som planeten står overfor, fremkalder en apokalypse, der kan rationaliseres og kortlægges. DUMP! illustrerer i stedet, at klodens største udfordring er rodet: natur og kultur, mennesker og ikkemennesker kan ikke længere skilles ad. Planter, svampe, dyr, mikrober udfordrer os til at genoverveje de uberegnelige, invaderende og ikke-spektakulære indsamlere, der er forudsætningen for liv, og som påviser en samspilsmodel på trods af forskelle. DUMP! udfordrer fortællingen om menneskets herske med tværartede, uadskillelige ophobninger.

FELTARBEJDE OG OFFENTLIGE PROGRAMMER:
Samarbejder mellem kunst og videnskab, skabt med støtte fra den interdisciplinære gruppe Aarhus University Research on the Anthropocene (AURA), vil resultere i adskillige nye værkproduktioner og offentlige arrangementer, som afholdes fra 5. til 6. september. De vil finde sted på begge DUMP’s beliggenheder: Kunsthal Aarhus og Søby Brunkulslejerne. Disse events vil rumme deltagelse og værker af Åsa Sonjasdotter, SPURSE, Anna Tsing, Cecilia Vicuña, Paweł Wojtasik m.fl.

Udstillingen er udvalgt fra en international Open Call i forbindelse med vores udstillingsprogram COLLECTIVE MAKING.

COLLECTIVE MAKING-serien 2015 - 2016 er udviklet af Joasia Krysa, kunstfaglig leder i Kunsthal Aarhus, og er støttet af Statens Kunstfond, Aarhus Kommune, Det Obelske Familiefond og Goethe-Institut Dänemark. Yderligere støtte til DUMP! er leveret af AURA: Aarhus University Research on the Anthropocene.

Udstillingsperiode: 27. juni - 20. september 2015
Fernisering: 26. juni kl. 17

billede: Bob Braine, Mark Dion og Alexis Rockman, Concrete Jungle, 1992. Udlånt af kunstnerne og Tanya Bonakdar Gallery