Gillian Wearing
En rigtig dansk familie

I et unikt samarbejde ønsker DR, Statens Museum for Kunst (SMK) og Kunsthal Aarhus at realisere et debatskabende projekt af den anerkendte engelske kunstner Gillian Wearing.

I 2014 registrerede Danmarks Statistik 37 forskellige børnefamilieformer i Danmark, hvor alle mulige kombinationer af fælles og sammenbragte børn og en eller to forældre indgår. Idéen om "Familien Danmark" er altså mere kompliceret end som så. En rigtig dansk familie sætter familien under lup og ser på, hvordan vi opfatter familien i dagens Danmark. Samtidig stiller projektet spørgsmål til, hvad er en "rigtig", en "dansk" og en "familie" egentlig for en størrelse.

Gillian Wearing har sat sig for at finde En rigtig dansk familie gennem en landsdækkende kampagne, hvor familier fra hele Danmark kan melde sig. En dommerkomité vælger til sidst én familie, som bliver støbt og foreviget i en 1:1 bronzeskulptur.

Skulpturen En rigtig dansk familie opstilles permanent et centralt sted i København, og SMK viser en udstilling om Wearing og projektet i oktober 2017. DR har rejst rundt i landet og følger i tre tv-programmer hele processen – fra interviews med de tilmeldte familier rundt i hele Danmark over dommernes voteringer til udpegningen af vinderfamilien. Udsendelserne sendes på DR i efteråret 2017 op til afsløringen af skulpturen og åbningen af udstillingen på SMK. Under projektet bliver videooptagelser, fotos og familiernes beskrivelser af sig selv m.m. præsenteres på deres regionale kunstinstitution.

DR har castet næsten 500 familier i følgende byer i 2016: Hillerød, Nexø, Slagelse, Næstved, Lolland, København, Aarhus, Herning, Klitmøller, Aalborg, Haderslev, Esbjerg og Odense.

Gillian Wearing (f. 1963, UK) vandt den prestigefulde Turner-pris i 1997 og har gennem hele sin karriere været dybt interesseret i familiekonstruktionen og alle de identitetsmæssige betydninger, udfordringer og forskydninger, som knytter sig til den. Wearing sætter i dette projekt fokus på familien som ramme for udvikling af identitet, selvforståelse og selvfremstilling. Hun ønsker at pege på denne almenmenneskelige erfaring og skabe et monument, der netop hylder "almindelige mennesker". Billedet ovenfor stammer fra Gillian Wearings projekt A Real Birmingham Family fra 2014, hvor to ugifte søstre med hver deres søn blev valgt som et repræsentativt eksempel på en familie fra Birmingham.

Støttet af

En rigtig dansk familie, Gillian Wearing, 2017
En rigtig dansk familie, Gillian Wearing, 2017