Den storslåede natur fyldt med efterladenskaber fra industrien og grænseløse visioner udgør mytologien om det amerikanske landskab. Med kunstner Nikolaj Reckes værk Insecurity Zone som førstekoordinat bevæger gruppeudstillingen LAND sig ud i terrænet for at undersøge, hvilken betydning landskab har for vores indre og ydre liv.
Udstillingens scenografi udfolder sig som lyd og billeder rundt om Reckes værk fra 2009, som er en videodokumentation af kunstneren, der med bind for øjnene famler sig frem over en monumental spiralformet mole anlagt i 1970 ved kysten af Great Salt Lake i staten Utah i USA. Molen bærer navnet Spiral Jetty og er et ikonisk eksempel på et værk inden for land art-genren skabt af den amerikanske kunstner Robert Smithson.
Kunstgenren land art opstod i 1960’ernes USA, hvor kunstnere forlod gallerier og museer for at bevæge sig ud i landskabet. Udvandringen var en protest mod kommercialiseringen af kunst og de traditionelle kunstinstitutioners iscenesættelse af værker som varer. I landskabet skabte kunstnere store og fysiske værker, der markerede det eksisterende terræn, som et indgreb i eller en tilføjelse til landskabet. Udfordring af kunsttraditioner og en særlig opmærksomhed mod steders ånd var og er kernen i land art.
LAND inviterer både landskab og land art inden for i Kunsthal Aarhus gallerirum. Ikoniske land art-værker sættes i scene både gennem videoværk, lydfortællinger og en scenografi bestående af landskabsflag og grafiske landskabsdokumentationer. På den vis er LAND en iscenesættende og transformerende udstilling, ligesom land art oprindeligt var et iscenesættende og transformerende kunstnerisk greb i naturen. Det handler om at bevæge os ud i svimlende landskaber, hvor historiske begivenheder og tidens gang er til stede som flygtige, men markante aftryk i naturen. Med sine fabulerende fortællinger og dokumentariske scenarier undersøger LAND vores naturforståelse, nationalitet og landskabet som en både åndelig og konkret ramme for det levede liv.
Udstillingen er kurateret af Peter Ole Pedersen
Medvirkende
Video: Nikolaj Recke
Fortæller: Tamra Rosanes
Tekst og grafik: Peter Ole Pedersen
Tekstiler: Siri Vilbøl
Musik: Christen Brunsgård
Musikere: Palle Hjorth, Henrik Poulsen, Rasmus Skov, Tobias Lange, Klaus Møller og Christen Brunsgård
Indspilning: Rasmus Skov
Mix: Nikolaj Heyman
Master: Emil Thomsen
Layout: Lasse Krog Møller