Museum for fremtiden

Musem for fremtiden er en publikumsinddragende science-fiction-installation udviklet af Teater Sort/Hvid i samarbejde med Kunsthal Aarhus. Teater Sort/Hvid og Kunsthal Aarhus går fra at være henholdsvis et teater og en kunsthal til et epicenter for tværæstetisk, eksperimenterende og forskningsbaseret samtidskunst.

Til Museum for fremtiden arbejder kunstner Helene Nymann, kunstner Ferdinand Ahm Krag og kunstnerduoen Studio Thinking Hand sammen med seks aktuelle danske forskningsprojekter og forskningsprogrammer fra Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet i deres proces med at skabe værkerne til teaterinstallationen. De har alle et fælles udforskningsområde for øje: vores visioner og mareridt om, hvad fremtiden bringer.

Det 20. århundrede fostrede et utal af ideologiske utopier og et tilsvarende antal katastrofer. Med skiftet til det 21. århundrede blev det imidlertid tydeligt, at historien langt fra var afsluttet og at fremtiden ikke kunne annulleres uden videre: 9/11, Det arabiske forår, krigen i Syren, koldkrigstilstande og autoritære skikkelser, der opsluger demokratiet indefra. Finanskrise, flygtningekrise, skovbrande og en verdensomspændende pandemi. Big data, 5g, digital overvågning og en teknologi, der synes grænseløs.
Mens techguruerne i Silicon Valley optimistisk forudsiger, at teknologien kan løse alle vores problemer, står dommedagsprofeterne i den anden grøft og spår total apokalypse. Vores verden består af disse drømme og mareridt. De danner afsæt for vores idéer om fremtiden.

Dette er udgangspunktet for Museum for fremtiden – en science-fiction-installation, der netop vil præsentere os for forskellige fremtidsvisioner udformet i et samarbejde mellem billedkunstnere og forskere på tværs af fagområder. Det er visioner om fremtidens teknologier, fremtidens byer og fremtidens katastrofer, som tager både drømmende og mareridtsfremkaldende form og forvandler lokalerne i Teater Sort/Hvid og gallerirummene i Kunsthal Aarhus til labyrintiske fremtidsprofetier.

Publikum vil blive ført igennem disse kunstneriske fremtidsvisioner, som veksler mellem det utopiske og det dystopiske. Fra kunstig intelligens, kunstig hukommelse og kunstigt liv til anvendelsen af biologiske organismer som energikilder og ikke mindst tanker om klimakaos og klimakosmos. Ved at lade kunstverden og teaterverden tale mere sammen, er ønsket at skabe publikumsoplevelser, som går på tværs af kunstneriske former. Den overordnede dramaturgiske fortælling samt de enkelte værker vil derfor også være publikumsinddragende, så publikum på forskellig vis bliver en del af installationen – publikum er altså ikke blot tiltænkt rollen som beskuer, men også rollen som medaktør.

Med Museum for fremtiden ønsker Kunsthal Aarhus at udfordre de enkelte discipliner og institutioner for at skabe nyskabende kunstoplevelser samt begrebsliggøre nye strømninger og være med til at skabe kulturarv for både samtiden og eftertiden, når vi engang skal se tilbage på, hvordan vi forestillede os fremtiden i det herrens år 2022.

Book allerede nu billet til Museum for Fremtiden på Teater Sort/Hvid

Støttet af