Ganske som titlen afslører består Olof Olssons værk, Ulysses Jukebox, af en jukeboks med James Joyces’ roman Ulysses – her i en oplæst version fremført af 98 danske kulturpersonligheder. Optagelsen stammer fra en non-stop 35 timers maratonoplæsning af den første danske oversættelse af Ulysses i forbindelse med fejringen af 1000 året for Roskilde by i 1998.
Olsson har overført optagelserne til 98 cd’er – én for hver oplæser – med tilhørende menu, som man kan bladre i ved hjælp af jukeboksens knapper. Når man har udsøgt sig det nummer, man gerne vil høre, indtaster man fire cifre, to for cd’en og to for nummeret på cd’en, og så kan man ellers læne sig tilbage i en gul, vesttysk campingstol og lytte til Tommy Kentner, Suzanne Brøgger, Pia Juul, Svend Auken, Peter Laugesen, Tania Ørum, Claus Beck-Nielsen (sic), eller hvem man nu har valgt blandt de mange oplæsere. Bemærk at der går 15 sekunder før jukeboksen begynder at spille det valgte nummer.
Ulysses udfolder sig i løbet af en enkelt dag, 16. juni 1904, og følger hovedpersonen Leopold Bloom rundt i Dublins gader. Bogens forløb er en parallel til Homers fortælling om Odysseus’ rejse; Ulysses er det latinske navn for Odysseus. Bogen udkom oprindeligt i Paris i 1922 – blot fem år før virksomheden Automated Musical Instrument Company (AMI) i Michigan begyndte at producere jukebokse til vinylplader.
Olssons AMI jukeboks er imidlertid produceret i 1994 og købt brugt i Roskilde i begyndelsen af 2016. På et klistermærke inde i jukeboksen kan man også læse på hvilken dag i 1994 jukeboksen blev færdig på fabrikken: 16. juni.
Olsson, som de seneste 10 år overvejende har beskæftiget sig med performance, betragter jukeboksen som en slags stedfortræder for performeren. Han skabte Ulysses Jukeboks til Museet for Samtidskunsts 25 års jubilæumsudstilling i 2016.
Ulysses Jukeboks vises i Galleri 0.
Udstillingsperiode 27. september 2016–31. marts 2017