Sondra Perry
A Terrible Thing

Udstillingen A Terrible Thing i Kunsthal Aarhus præsenterer to videoinstallationer af den amerikanske kunstner Sondra Perry (1986, USA), der oprindeligt er skabt til Museum of Contemporary Art Cleveland (moCa) i USA.

Sondra Perry arbejder med at synliggøre strukturer – fysiske strukturer, kulturelle strukturer og de strukturer der er indlejret i det enkelte individ. I Kunsthal Aarhus tydeligør udstillingsarkitekturen bygningens fysiske strukturer, når en video projiceres på en halv-gennemsigtig, skrå vægkonstruktion. Vægkonstruktionen er en efterligning af moCas ydre arkitektur, men tilpasset de nye rammer i Aarhus. Det andet værk vises på en buet væg, som fremhæver rotunden i Kunsthal Aarhus’ runde facon.

Videoprojektionerne består af computeranimationer, Geographic Information System (et it-system til lagring, manipulation og indhentning af geografiske data), tekst-til-tale-software, drone- og arkivoptagelser, som samlet synliggør Clevelands infrastruktur. Kortene fra Google Maps er underlagt blue screen-billedfejl, som vi kender dem fra de fleste styresystemer. Andre steder er landskabet sløret og gulligt, og fremstår nærmest som en flydende betændelse spredt ud over bygningerne.

Lydsporet til det ene værk består af en uhyggeligt hviskende stemme, som vedbliver at være både krop- og ansigtsløs. Hvor er kroppen? Er den ikke velkommen på moCa? Til gengæld kan man få det indtryk, at den kropsløse stemme tilhører det selv samme blik, der zoomer ind på Cleveland og panorerer hen over det mennesketomme kontorlandskab på moCa. Som beskuer er vores perspektiv det samme, hvilket skaber mulighed for at også stemmen er vores. I hvert fald kan den hvislende stemme opleves sært indtrængende, både i den besøgende i galleriet, med også i kunstinstitutionen.

A Terrible Thing tager udgangspunkt i Cleveland i den amerikanske stat Ohio, som blev grundlagt i 1796. Byen har siden 1980’erne undergået en markant byudvikling og gentrificering og er blevet et populært kvarter for den kreative klasse. Byens gamle industribygninger er blevet omdannet til lokaler for byens vækstlag. moCa ligger i området Mayfield Triangle, som historisk har været hjemsted for et sort flertal. Nøjagtigt på det sted museet ligger, lå indtil 1963 jazzklubben Jazz Temple, som med musikere som Dinah Washington udgjorde et epicenter for sort kultur, indtil bygningen styrtede sammen ved et bombeangreb. Efter Den Store Depression i 30’erne tilbød den amerikanske regering billige realkreditlån for at undgå at hus røg på tvangsaktion, men visse områder – særligt områder med et flertal af sorte og indvandrere – blev ikke vurderet værd at investere i. Det gjaldt også Mayfield Triangle.

Sondra Perry arbejder ofte med stedspecifikke værker og installationer. Hun konstruerer fortællinger som undersøger sorthed gennem historien, i kulturen, kunsten og medierne – ofte med udgangspunkt i hendes eget liv. Hun arbejder for at demokratisere adgangen til kultur og kunst ved at tilbyde en platform, hvor sorte kan blive portrætteret på mere nuancerede måder end massemedierne gør det.

Sondra Perry producerede oprindeligt værket A Terrible Thing til Museum of Contemporary Art Cleveland (moCa) (USA), hvor udstillingen blev vist i sommeren 2019. Med udstillingen i Kunsthal Aarhus vises hun for første gang i Danmark. Et udstillingskatalog bliver skabt i samarbejde mellem moCa og Kunsthal Aarhus og udgivet af Hatje Cantz. Kataloget bliver udgivet i vinteren 2020.

Støttet af

Foto: Mikkel Kaldal
Foto: Mikkel Kaldal
Foto: Mikkel Kaldal
Foto: Mikkel Kaldal
Foto: Mikkel Kaldal
Foto: Mikkel Kaldal