Ursula Nistrup
Cosmic Desert

Udstillingen Cosmic Desert er en installation af den danske kunstner Ursula Nistrup (f. 1974). Gennem et filmværk og en serie af smykkeobjekter skaber Nistrup en poetisk og spekulativ fortælling om geologiske processer og en fjern fortids gådefulde forekomster i nutiden.

Omdrejningspunktet for Cosmic Desert er såkaldt libysk ørkenglas, som forefindes i den vestlige del af Sahara tæt på den libyske grænse. Denne særlige glasforekomst er formodentlig opstået ved et meteornedslag for 29 millioner år siden, hvor de høje temperaturer øjeblikkeligt omdannede ørkensand til glas. Videnskabelige undersøgelser af ørkenglassets sammensætning understøtter denne teori, men da der ikke er fundet et meteorkrater i området, er ørkenglassets oprindelse fortsat genstand for spekulation. Det er denne uvished og mystik, som er afsæt for Nistrups udstilling.

I filmen Journey into Deep Materiality panorerer kameraet langsomt og undersøgende rundt om og ind i et stykke ørkenglas, som på overfladen ligner et dramatisk landskab. Nærbillederne blotlægger også det halv-gennemsigtige materiales indre folder, hvor konturer af krystaller i glimt kommer til syne. Klingende toner fra et glasorgel blander sig med lydoptagelser fra ørkenen i filmens lydspor. Det knitrer, drypper, runger og suser i ørkenglassets univers, som på suggestiv vis skaber en oplevelse af at rejse ind i ørkenglassets dybe geologiske tidshorisont.

Værket In Praise of the Glass Witnesses består af en smykkeserie i forgyldt sølv med stykker af ørkenglas inkorporeret i sig. Serien er inspireret af myrearten Cataglyphis, der lever i Sahara-ørkenen, og er dén dyreart på jorden, som kan overleve de højeste temperaturer. Glasvidnerne i værkets titel er en reference til denne myreart: kunne Cataglyphis-myren have overværet og overlevet et potentielt meteornedslag for 29 millioner år siden, hvor ørkensand blev til ørkenglas? Overfor filmens visuelle nærstudie af ørkenglas minder smykkeobjekterne os om, at menneskehedens viden sjældent er naturen overlegen.

Videoen er skabt i samarbejde med filmfotograf Adam Jandrup, filmklipper Søren Thilo Funder og lyddesigner Peter Albrechtsen. Smykkeobjekterne er udviklet af Nistrup i samarbejde med den amerikanske smykkedesigner Victoria Mingot.

Parallelt med udstillingen i Kunsthal Aarhus viser Nistrup soloudstillingen From the Pink Sand på Holstebro Kunstmuseum. Her er omdrejningspunktet ligeledes levende organismers evne til at tilpasse sig ekstreme forhold. Tilsammen udgør de to udstillinger en fortælling om livets dybe forunderlighed, arters overlevelse og klodens uanede muligheder for liv. Nistrup har sammen med forfatter Ida Marie Hede udarbejdet dramaturgien i det overordnede udstillingsprojekt i form af en poetisk fragmenteret tekst, der binder udstillingerne i Aarhus og Holstebro sammen.

Ursula Nistrup er uddannet på Glasgow School of Art og California Institute of the Arts.

Udstillingen i Aarhus Kunsthal er kurateret af Rebekka Elisabeth Anker-Møller.

Støttet af

”Ursula Nistrups kunst i Aarhus og Holstebro er i berøring med det, vi kunne kalde miljøbevidst kunst, men ikke på den aktivistiske måde. Der er lyde som smuk munkesang sat sammen af sus. Kunsten fremtryller ukendte livsformer og historier, som er urgamle. De svimlende tidsforløb og originale synsvinkler udvider de perspektiver, vi mennesker normalt begrænses af.”

Information, Kjel Røed, 21.03.2019.

”Lyden er som altid hos Nistrup katalysatoren, og udstillingens lydspor driver ind i kroppen, hvor det brummer, knaser, runger og suser ubestemmeligt men aldeles nærværende i knoglerne og blodet, mens man transporteres ind i en fjern og ubegribelig geologisk tid.”

Kunsten.nu, Ole Bak Jakobsen, 08.03.2019

Ursula Nistrup, Cosmic Desert, Kunsthal Aarhus, 2019. Foto: Mikkel Kaldal
Ursula Nistrup, Cosmic Desert, Kunsthal Aarhus, 2019. Foto: Mikkel Kaldal
Ursula Nistrup, Cosmic Desert, Kunsthal Aarhus, 2019. Foto: Mikkel Kaldal
Ursula Nistrup, Cosmic Desert, Kunsthal Aarhus, 2019. Foto: Mikkel Kaldal
Courtesy Ursula Nistrup
Courtesy Ursula Nistrup