Venskaber

Kunsthal Aarhus præsenterer det vindende udstillingsforslag i Open Call 2015: COLLECTIVE MAKING - kunstnersammenslutninger.

I december 2014 offentliggjorde Kunsthal Aarhus en Call for indsendelse af udstillingsforslag - et nyt initiativ i forbindelse med det kunstneriske program for 2015-2016, som undersøger temaet COLLECTIVE MAKING. Call’en fokuserede på kunstnersammenslutningernes historiske betydning: deres vigtighed for grundlæggelsen af kunsthallerne, og for kunstnernes rolle i det danske samfund. Det overordnede program foretager en sammenligning med nutidige former for kunstnerkollektiver og med forskellige modeller for samarbejde og kollektivitet.

Med call’en har vi eftersøgt udstillingsforslag, hvor det kollektive ikke kun optræder ved at være indsendt af en gruppe, men hvor det også adresseres på et konceptuelt plan. Vi har modtaget en bred vifte af spændende forslag, og det har været svært at træffe en afgørelse.

Udvælgelsespanelet præmierede enstemmigt et forslag med titlen Venskaber indsendt af et kunstnerkollektiv bestående af ni unge kunstnere, som arbejder med venskabet som en kollektiv form, der muliggør kreativ udveksling. De deltagende kunstnere er: Mia Isabel Edelgart, Eskil Andreas Halberg, Ninna Poulsen, Deirdre J. Humphrys, Rasmus Brink Pedersen, Tine Tvergaard, Joen Vedel, Anders Waagø og Thomas Bo Østergaard.

Det inviterede udvælgelsespanel bestod af:
Sanne Kofod Olsen, Rektor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, København
Livia Paldi, Direktør for Baltic Art Center, Stockholm
Jeanett Stampe, Udstillingsansvarlig, Kunsthal Aarhus

Juryen udtaler:
“Venskaber er en udstilling, der reflekterer over kollektivitet og samtidig illustrerer, hvordan kunstverdenen forbindes gennem fællesskaber. Kunstnerne tilhører en ny generation, og derfor viser de et nyt bud på, hvad fællesskaber kan, og hvorfor de er vigtige i en kunstverden, som ellers overvejende er individorienteret. Projektets centrale tema er meget relevant og stemmer overens med aktuelle overvejelser, samtaler og forslag fra kunstnere og teoretikere, som har reaktualiseret og skabt en ny forståelsesramme for ideer om fællesskab, arbejdsrelationer og kollektiv handling. Venskaber tilbyder desuden et lovende udgangspunkt for at forbinde internationale erfaringer med en dansk kontekst.”

Venskaber bliver udstillet i Kunsthal Aarhus 28. marts – 10. juni 2015.